Smokingskjorta

 

Hur ofta får man tillfälle att bära smoking numera? Inte så ofta, tyvärr. Med det sagt vill vi gärna berätta lite om smokingskjortan så att du är väl förberedd när cocktailfesten väl dyker upp! Ett perfekt tillfälle att damma av hela smokingklädseln är förstås på nyårsafton, och sammantaget kan man säga att smokingen som klädsel livar upp stämningen och helt klart ger en festlig känsla till evenemanget.

Skjortans karaktär

Smokingskjortan är oftast och ser bäst ut i vitt utförande, har plisserat bröst, dubbelmanschett och avtagbara bröstknappar för att du som bärare ska kunna välja dina egna knappar. Ibland tillverkas smokingskjortan med en dold knappslå, som innebär att knapparna döljs med en tygremsa framför dem.

Boy with blond hair shows a thumbs up sign while shooting a video with an old analog 8 mm retro camera. The boy wears a tuxedo with a bow tie.

Numera utgörs smokingskjortans krage av en vanlig klassisk cutaway-krage och vi anser att det är en väldigt passande och bra sådan. Men traditionellt sett bar man faktiskt på 1920-talet, då smokingen som plagg populariserades, en högre snibbkrage som “står upp”. Den kragen bärs numera nästan exklusivt vid mer högtidliga tillfällen när klädkoden kräver frack.

Till smokingskjortan

När du bär smokingskjortan bär du förstås som namnet avslöjar en smoking. Vi rekommenderar att du investerar i en hel egen smoking för att uppnå bäst passform, men om du känner att du alldeles för sällan får tillfälle att använda plagget så kan det vara en god idé att istället hyra det för särskilda tillfällen.
Till smokingskjortan bär du i övrigt en svart fluga, gärna svarta löstagbara knappar i skjortbröstet, svarta lackskor men alternativt svarta, vinröda eller buteljgröna sammetsskor och har du en fin kostymklocka kan den förstås vara passande även här.

Så med detta sagt vill vi uppmana dig att försöka gå på fler tillställningar som kräver smoking. Det är ett väldigt snyggt plagg som de flesta känner sig snygga i och alla fester blir bättre med smokingen på!

Reply

mts_wordx