Flanellskjortan är en av de ledigare och mer bekväma skjortorna ute på marknaden. Den karakteriseras av ett tjockt och mjukt flanelltyg som lätt håller värmen, och populariserades framförallt på 90-talet i och med musikgenren grunge. Titta särskilt på Kurt Cobain, som var högst delaktig i att göra denna skjorta populär.
Sammantaget är flanellskjortan väldigt tidlös och passar särskilt bra i ledigare sammanhang, gärna på landet och på skogspromenad, men den gör sig även bra som arbetsskjorta vid utomhusarbete.
Föddes på landet – populariserades i arbetarklassen
Numera ser man dock skjortan på både stadsbor och hollywoodkändisar, så skjortan är inte exklusivt använd just ute på landsbygden, även om det är dess naturliga plats. Och som du säkert redan har förstått så är flanellskjortan inte anpassad för formellare aktiviteter eller kontorsmiljöer där kostym är rådande klädkod.
Flanellskjortan är som namnet avslöjar tillverkad i flanell och är ofta rutig till utseendet. Den klassiska flanellskjortan är inte sällan svart och rödrutig, men andra färgställningar i alla möjlig kombinationer finns förstås också. Man har spårat flanellen till 1600-talets Wales där landsbygdens bönder bar dessa föregångare till flanellskjortan för att skydda sig mot väder och vind, men det verkliga genombrottet kom i slutet av 1800-talet då företaget Carhartt slog igenom på bred front i arbetarklassen. Grundaren, Hamilton Carhartt, ville skapa plagg som var ämnade just för arbetarklassens ofta slitsamma arbeten, där hållbarhet och kvalitet gjorde att kläderna inte slets ut så fort. Flanellskjortan var en självklar stapelvara i detta. Numera finns förstås flanellskjortan i flertalet varianter och från alla möjliga tillverkare.
Enkel och varm
Sammantaget är flanellskjortan ett perfekt avslappnat plagg som håller värmen riktigt ordentligt. Bäst gör den sig kanske framför brasan ute i stugan, en kall vinterkväll i november. Du kommer tacka dig själv att du skaffade en, när temperaturen faller!
Reply