Skjortor

 

Skjortan har länge varit en självklar del i framförallt mannens garderob sedan början av 1900-talet. Plagget har förstås existerat längre än så, men under 1900-talets första decennier tog skjortan en mer självklar plats i var mans garderob, i synnerhet i takt med att fler och fler arbetade i sammanhang där skjortan var en självklar del av arbetsklädseln.

Förr i tiden ansågs skjortan vara ett underklädesplagg som man därmed inte nödvändigtvis skulle visa upp – det var helt enkelt ett basplagg över vilket man bar sin kostym eller dräkt. Med uppvärmningen inomhus lättades de strikta reglerna upp om hur man var klädd och på 20- och 30-talet blev det mer accepterat att ta av sig kavajen, så länge man bar en väst därunder.

 

A man in a white polo shirt and denims holds his hands in pockets. A modern panoramic office space in New York City. Manhattan panoramic view.

Så i och med att klädkoderna sedan början av 1900-talet uppluckrats markant har skjortan idag fått större betydelse och alltmer hamnat i strålkastarljuset. Med tanke på att skjortan ofta är det enda plagget många har på sig en vanlig dag i jobbet är det nu viktigt hur den ser ut. Olika skärningar och passformer har populariserats, t.ex. slim fit, och det är inte heller längre självklart att skjortan alltid ska vara instoppad I byxorna. I mångt och mycket har skjortan förändrats drastiskt under de senaste hundra åren, men funktionen och plagget i sig utgör fortfarande en stomme i både den manliga och kvinnliga garderoben.

Kragmodeller

Kragen är kanske den viktigaste delen hos skjortan, då det är den som I de flesta fall definierar själva stilen, och om skjortan är passande för ett bestämt tillfälle. En ledigare ljusblå skjorta med button down-krage i oxfordtyg är exempelvis inget du har på dig på cocktailfesten, men är istället perfekt för en avslappnad dag på stan.
Tidigare var kragen en separat del av skjortan som istället fästes med knappar. Kragen var alltså en enskild del som tvättades för sig, vilket ofta gällde manschetterna som även de var avtagbara. Detta beror på att man sliter ut både krage och manschett snabbare än resten av skjortan, och istället för att göra sig av med hela plagget så kunde man helt enkelt knäppa av krage och manschett och ersätta dem med nya. Idag är detta väldigt ovanligt och sedan 30- och 40-tal säljs skjortorna mestadels i ett stycke, där både krage och manschett är fastsydda från början. Nedan listar vi ett antal vanliga och ovanliga kragmodeller, alla med olika användningsområden.

Button down-kragen

En idag mycket populär kragmodell som är det ledigaste alternativet bland skjortkragarna. Karakteriseras av de två knapparna på de båda kragsnibbarna som får kragen att sitta på plats. Populariserades under första halvan av 1900-talet bland framförallt studenter på Ivy League-skolorna i USA och är en riktig preppyklassiker.

Klassisk krage (turndown-collar)

Den idag vanligaste kragen och den modell de flesta tänker sig när de visualiserar en skjortkrage. Kragsnibbarna pekar nedåt mot bärarens bröst. En strikt och klassisk businesskrage som idag ofta används vid formella tillfällen där mörk kostym påbjuds. Populär och korrekt i kretsar där kostymen anses vara det självklara arbetsplagget, som exempelvis inom finans- och jurist-branscherna. Bärs ofta tillsammans med slips.

shirts folded and piled up

Cutaway

Till skillnad från den klassiska kragen går cutaway-kragen mer skarpt åt kanterna. Främst populär bland mer vana bärare som vill bära något annorlunda, men samtidigt tillräckligt formellt. Används ofta istället för den klassiska kragen och fungerar i samma sammanhang.

Klubbkragen

En lite ovanligare krage med rundade, istället för kantiga, kragsnibbar. Ses sällan idag men var framförallt populär under 1900-talets första hälft. En riktig “statement”-krage som garanterat drar till sig gillande blickar.

Reply

mts_wordx