Jeansskjortan kan man säga är skjortvärldens ledigare kusin. Likt flanellskjortan gör den sig allra bäst i ledigare sammanhang där ingen direkt klädkod gäller. Sammanfattningsvis kan man säga att jeanskjortan är en perfekt följeslagare när du ska på fest hos en kompis, eller om du för den delen arbetar på en arbetsplats med avslappnad klädkod.
Plagget är i mångt och mycket väldigt mångsidigt och gör sig bra på både kvinnor och män. Bäst gör den sig med ett par jeans eller chinos, så länge byxan är ungefär lika ledig som jeansskjortan är. Kombinera den gärna med ett par kängor och en midjekort jacka.
Det började med cowboys
Jeansskjortans existens populariserades likt jeansbyxan med cowboyens leverne i västra USA. Om man tanker sig en cowboy är chansen stor att du ser en man i jeanskjorta, hatt och ett par jeans. Det var alltså så här jeansskjortans historia tog sin början och med cowboyfilmernas storhetstid under 1900-talet tog de även med sig modet – och jeansskjortan var inte längre exklusiv för cowboysen, utan blev ett modeplagg som sedan dess burits av både män och kvinnor.
Namnet “denim”
“Denim” som term myntades av tillverkaren Levi Strauss i USA, i takt med att han började produktionen av sina jeans. Namnet härstammar från den franska staden Nîmes, som var känd för sin tillverkning av blåfärgat bomullstyg. När Strauss började tillverka sina plagg i det blå bomullstyget kallade han det ”sars de Nimes”, vilket med tiden kom att förenklas till ”denim”. Detta har sedan dess blivit den vedertagna termen för tyget.
Reply