Herrskjortor

 

Skjortan är ett av våra äldsta plagg och har burits av både män och kvinnor i hundratals år. Faktum är att plagget har existerat ända sedan antiken och sedan dess har teknik och tillverkning förfinats minutiöst för att kunna erbjuda så bra skjortor som möjligt, helst utan att behöva tumma på kvaliteten. Med det sagt så har det förstås uppstått flera mer prisvärda alternativ genom åren men en bra skjorta ska hålla i många år.

Underklädesplagg till modesymbol

 

Till en början sågs faktiskt skjortan som ett underklädesplagg, något som man var tvungen att bära under sina finare kläder för att vara korrekt klädd enligt äldre tiders stramare klädkoder. Detta betydde att de synliga delarna av skjortan blev väldigt viktiga, och därför kom exempelvis både A cropped portrait of a handsome businessman standing in an officekrage och manschett i flera utföranden och inte sällan stärkte man dem även för att de skulle behålla sin elegans. Med tanke på att den vanlige mannen ägde färre plagg än gemene man idag så var det viktigt att hålla efter skjortan, varför krage och manschetter ofta var löstagbara, så att man enkelt kunde tvätta dem separat. Men det berodde även på att dessa delar slets ut fortare än skjortans “kropp”, vilket betydde att man köpte separata kragar och manschetter att ha till samma skjorta.

Med tiden luckrades dessa klädkoder upp och skjortan fick en mer framstående roll som modeplagg. På 30- och 40-talet började man sy fast både krage och manschett från början, och skjortan kunde även bäras utan kavaj så länge man åtminstone hade en väst undertill. Det ansågs alltså lite fult att visa sig i “bara skjortan”.
Numera har ju skjortan som vi vet fått en central roll i herrmodet, då inomhusvärme har gjort det möjligt att endast bära detta plagg utan någonting över. Det har betytt att flera olika passformer och skärningar blivit mer viktiga, liksom mönster och färger. Nu står skjortan i centrum, och kavajer bärs också mer sällan, i takt med att våra arbetsplatser blir mer och mer avslappnade.

Reply

mts_wordx